Je správné tvořit a publikovat veškerý obsah jen na sociálních sítích?

4 minuty čtení

Tvoříte obsah, píšete různě dlouhé nebo krátké články, ale dáváte je jen na sociální sítě Facebook a LinkedIn? Pak se dopouštíte další časté chyby, kterou bohužel dělá většina realitních makléřů, kteří se rozhodnou produkovat nějaký obsah a začnou psát o své práci.

Mnoho makléřů si myslí, nebo spíš žije v domnění, že když na své sociální sítě přidají nějaký příspěvek, ať už jen text, fotku, nebo video, tak se tento příspěvek zobrazí všem jejich fanouškům. To je ale velký omyl, drazí kolegové!

Organický dosah příspěvků se na Facebooku rok od roku snižuje.

Pokud Facebooku nezaplatíte, váš obsah se téměř nikomu nezobrazí. Ze svého Facebooku, kde mě sleduje nějakých 1 300 lidí, mám vypozorováno, že se jedná o nějakých 5‒7 %. Pokud můj příspěvek dostane dostatečný počet lajků, komentářů nebo je někým sdílen, dostávám se až na nějakých 40‒60 %.

Kolik lidí sleduje na Facebooku vás? Tipuji 500‒700? Při dosahu 5 % se bavíme o zobrazení příspěvku cca 25‒35 lidem. To je sakra málo! A jak dlouho vám trvá, než vytvoříte poutavý příspěvek? 10 minut? 15 minut? Stojí to vůbec za to? Tohle je fakt, který je třeba přijmout, a poté se rozhodnout, zda má vůbec smysl tvořit obsah na platformě sociálních sítí. Bez obsahu jsou vám totiž Facebook i Instagram úplně k ničemu.

Vytvořit zajímavý a hodnotný obsah je 1. level.

2. level je pak dostat tento obsah mezi co nejvíc lidí. Pokud chcete váš obsah dostat k co nejvíce lidem, je v roce 2020 placená reklama na Facebooku už téměř nutnost.

Nebo se zamyslete, jestli není třeba efektivnější začít tvořit obsah na jiné platformě. Já jsem zastáncem blogování na vlastní webové stránce. Proč? Mám pro to 4 racionální důvody. Pojďme se na ně podívat.

1. důvod: Obsah na webu je trvanlivý

Pokud dnes zveřejníte článek na vašem Facebooku, kolik lidí ho uvidí za 2 hodiny? Kolika lidem se zobrazí za 2 dny? Kolika za 2 měsíce? A kolik lidí ho najde i po 2 letech? Rychlost, s jakou jsou uveřejňovány nové příspěvky na Facebooku, zapříčiní to, že už za 2 dny váš příspěvek téměř nikdo nenajde. Troufnu si říct, že po 2 měsících ho nenajdete už ani vy. Oproti tomu dobře napsaný článek na blogu je zobrazovaný i po 2 letech. Moje nejlepší blogové články jsou starší více jak 3 roky a přináší mi největší návštěvnost a nejvíc zákazníků. Pokud chcete tvořit trvalý obsah, pište články na svůj blog v rámci svého webu.

2. důvod: Obsah na webu je indexován ve vyhledávačích Google a Seznam

I ten nejlepší článek uveřejněný na Facebooku se nikdy nezobrazí na Googlu ani na Seznamu. Není to škoda? Škoda je slabé slovo, tak už neblbněte a založte si web a začněte psát svůj blog!

3. důvod: Na webu jsou lidé pozornější a stráví soustavným čtením delší čas

Na Facebooku a Instagramu neudržíme u ničeho dlouhou pozornost. Neustále máme pocit, že musíme scrollovat níž a níž a níž… Přečteme si kousek tohohle, tamhle dáme lajk, tamhle zhlédneme 8 sekund videa a už hledáme další. Na Facebook vlastně nechodíme s jasným cílem, jdeme tam jen tak, podívat se, co je nového, a každý se nám snaží podsouvat svá témata: „kupte si tuto knihu“, „už jste vyzkoušeli náš prací prášek?“, „přijďte na školení“, „kupte si tento výrobek, je nejlepší“… Je to vlastně násilné podsouvání obsahu, o který zpravidla nemáme zájem a kvůli kterému jsme na Facebook nepřišli. Zato na webových stránkách je člověk pozornější a soustředěnější. Nemá tam tolik rušivých vlivů jako na Facebooku. Navíc, na web se většinou dostaneme tak, že na Googlu něco hledáme a web s dobrým obsahem se stává odpovědí na naši otázku.

4. důvod: Na webu tvořím obsah stále pro nové a nové potenciální zákazníky

Na sociálních sítích tvoříte obsah pro ty samé lidi pořád dokola. Pokud máte 700 fanoušků, tvoříte obsah neustále jen a jen pro ně. Pokud dostanete nějaké lajky, váš příspěvek se občas zobrazí i přátelům vašich fanoušků, ale v zásadě jste rozsahem zobrazení vašeho obsahu bez placené reklamy hodně omezeni. Zato na webu tvoříte obsah neustále pro nové a nové lidi. Každý den přichází na váš web noví lidé, kteří na Google vyhledávají odpovědi na své otázky:

– Jak prodat nemovitost v Praze
– Nejlevnější realitní kancelář Praha
– Jak rozdělit pozemek
– Daň z koupě nemovitosti
– Jaký je rozdíl mezi advokátní a notářskou úschovou
– Jak koupit les
– Koupě družstevního bytu
– Jak poznám stavební pozemek
– Jak prodat byt bez realitky
– Neveřejná nabídka nemovitostí
– Na co si dát pozor při koupi domu

Pokud váš web obsahuje kvalitní, dobře napsané a optimalizované články na tato témata, Seznam i Google je začnou postupně zobrazovat na prvních pozicích, a vy získáváte návštěvnost zdarma!

Z toho důvodu já píšu, píšu a píšu, už od roku 2012 a nepřestávám v tom ani v roce 2020. Naopak! Píšu víc a víc! Stejně tak natáčím videa, protože tak, jak funguje Google pro text, tak funguje YouTube pro videa, ale o tom až jindy...

Vím, že je populární (a dělá to hodně školitelů) říkat: „Používejte ve svém podnikání sociální sítě, a získáte nové zákazníky.“ Kdyby to ale bylo opravdu tak jednoduché, proč už to nedělá každý, když je to zdarma?

Nepřeceňujte prosím organický dosah sociálních sítí a nedopouštějte se této velice časté marketingové chyby realitních makléřů.

P.S.: Pokud bych vám měl ale dát k sociálním sítím jednu jedinou, ale tu nejcennější radu, tak by to bylo: RECYKLUJTE SVŮJ OBSAH...

Tento článek vznikl jako přepis knihy ČTI, POKUD CHCEŠ BÝT ÚSPĚŠNĚJŠÍ REALITNÍ MAKLÉŘ.

Tato kniha na 132 stranách popisuje 10 nejčastějších marketingových chyb realitních makléřů. Pokud se těmto chybám ve svém marketingu vyvarujete, dám ruku do ohně, že budete úspěšnějšívyděláte víc peněz!

OBJEDNAT TIŠTĚNOU VERZI KNÍŽKY

Nebojte se napsát svůj názor, nebo se podělit o své zkušenosti:

Tato kniha na 132 stranách popisuje 10 nejčastějších marketingových chyb realitních makléřů.

 

SEZNAM VIDEOŠKOLENÍ, KTERÉ SI MŮŽETE IHNED OBJEDNAT A ZAČÍT SE VZDĚLÁVAT

 

KALENDÁŘ ŽIVÝCH SEMINÁŘŮ A ŠKOLENÍ

Aktuálně nemám naplánována žádná školení pro veřejnost.

Nehodí se vám žádný z termínů? Domluvte si se mnou individuální školení u vás ve firmě. Přijedu kamkoliv v ČR i na Slovensko.

NAZAPOMEŇTE SE PODÍVAT NA TOTO VIDEO !!!

všech 10 nejčastějších marketingových chyb najdete na stránce www.marketingpromaklere.cz

KALENDÁŘ ŽIVÝCH SEMINÁŘŮ A ŠKOLENÍ

Aktuálně nemám naplánována žádná školení pro veřejnost.

Nehodí se vám žádný z termínů? Domluvte si se mnou individuální školení u vás ve firmě. Přijedu kamkoliv v ČR i na Slovensko.

SEZNAM VIDEOŠKOLENÍ, KTERÉ SI MŮŽETE IHNED OBJEDNAT A ZAČÍT SE VZDĚLÁVAT

@MARTINTESAREK

VIDEOŠKOLENÍ      BLOG      KONZULTACE      REFERENCE      KONTAKT      KNIHY      ČLENSKÁ SEKCE     OBCHODNÍ PODMÍNKY